Matrices and Determinants
- 1) Which one of the following is 4 × 1 matrices? 
- d
- b
- c
- a
- Answer: b
- 2) Find x, y, z, w. 
- (3, 4, 3, 2)
- (-1, -2, -3, -4)
- (1, -2, 3, -4)
- (1, 2, 3, 4)
- Answer: (1, 2, 3, 4)
- 3) Find x and y. 
- c
- d
- b
- a
- Answer: a
- 4) Find a matrix x such that 
- b
- c
- d
- a
- Answer: d
- 5) If A = diag (2, -5, 9) B = diag (1, 1, -4) C = diag (-6, 3, 4), find A - 2B. 
- diag (15, -7, 17)
- diag (8, -2, 5)
- diag (0, -7, 17)
- diag (-9, 14, -8)
- Answer: diag (0, -7, 17)
- 6) Find the value of x, y, z [xy + 2z - 3] + [y 4 5] = [4 9 12] 
- (1, -3, 10)
- (1, 3, 10)
- (-1, -3 , -10)
- (1, 3, -10)
- Answer: (1, 3, 10)
- 7) Find AB. 
- a
- d
- b
- c
- Answer: a
- 8) Find the values x, if A² = B. 
- (±1, 4)
- (±1, -4)
- (±2, 4)
- (±3, 4)
- Answer: (±1, 4)
- 9) Find Transpose of A. 
- b
- c
- d
- a
- Answer: c
- 10) Find the values of a and b. 
- (-4, -2)
- (4, 2)
- (-4, 2)
- (4, -2)
- Answer: (4, 2)
- 11) For what values of x and y the following matrices are equal. 
- (2, 4)
- (2, 2)
- (2, 3)
- (-2, 2)
- Answer: (2, 2)
- 12) Find the value of x such that 
- (-2, -14)
- (2, -14)
- (2, 14)
- (-2, 14)
- Answer: (-2, -14)
- 13) Find the product of the matrices 
- b
- a
- d
- c
- Answer: d
- 14) Find a matrix D such that CD - AB = 0 
- d
- b
- a
- c
- Answer: a
- 15) Find A 
- c
- d
- b
- a
- Answer: c
- 16) There are two families A and B. There are 4 men, 6 women and 2 children in family A and 2 men, 2 women and 4 children in family B. The Recommended daily allowance for calories is, man : 2400, women : 1900, Children : 1800 and for proteins is, man : 55, women : 45 and Child : 33 
- b
- c
- a
- d
- Answer: c
- 17) Use matrix multiplication to divide $30, 000 in two parts such that the total annual interest at 9% on the first part and 11% on the second part amounts to $3060 
- 12000 and 18000
- 15000 and 15000
- 6000 and 24000
- 16000 and 12000
- Answer: 12000 and 18000
- 18) Find x such that (xI + yA)² = A 
- -y
- ±y
- 1
- y
- Answer: ±y
- 19) Find the values of θ 
- 2π
- π
- 3π
- -π
- Answer: -π
- 20) Find AB 
- d
- c
- b
- a
- Answer: d
- 21) Find AB 
- d
- b
- c
- a
- Answer: a
- 22) Using the equation system 
 6x₁ + 3x₂ + 1x₃ = 22
 6x₁ + 4x₂ - 2x₃ = 12
 4x₁ - 3x₂ + 5x₃ = 10. Find x₁, x₂, x₃
- a
- c
- d
- b
- Answer: a
- 23) Find the inverse of 
- d
- a
- c
- b
- Answer: c
- 24) Find SA 
- b
- a
- c
- d
- Answer: d
- 25) We can say A is 
- Non - Convertible
- None of these
- Singular
- Non - Singular
- Answer: Non - Singular
- 26) We can say A is 
- Non - convertible
- None of these
- Singular
- Non - Singular
- Answer: Non - Singular
- 27) The determinant of the transpose A′ is the same as 
- The determinant of A'
- None of these
- The determinant of A
- The transpose A
- Answer: The determinant of A
- 28) Interchange of any two rows (or any two) columns will 
- Determinant becomes zero
- Change the algebraic sign of the determinant
- Not change the algebraic sign of the determinant
- None of these
- Answer: Change the algebraic sign of the determinant
- 29) Multiplication of any one row (or one column) by a scalar k will 
- Change the value of the determinant k-fold
- Matrix will diminish
- None of these
- Not change the value of the determinant k - fold
- Answer: Change the value of the determinant k-fold
- 30) The addition of a multiple of any row (column) to another row (column) will leave 
- The value of the determinant becomes 1
- None of these
- The value of the determinant unchanged
- The value of the determinant changes
- Answer: The value of the determinant unchanged
 
        
      






















